Geodriehoek Online

Hier kun je gratis een geodriehoek online downloaden. Super handig!

Waarom zou je een geodriehoek kopen als je er gratis een kunt downloaden. Je kunt de geodriehoek uitprinten en desnoods op een stukje stevig karton plakken mocht je hem meer dan 1 keer gaan gebruiken of je kunt hem downloaden. Als je op de DOWNLOAD PDF klikt heb je gelijk een geodriehoek op jouw beeldscherm.


Geodriehoek online bestellen

Geodriehoek online uitleg

Hoe moet je een geodriehoek eigenlijk gebruiken? Er staan zoveel cijfertjes op. Dat kan voor elke leerling (volwassen of niet) heel moeilijk of intimiderend overkomen. Geen nood! We leggen het je graag uit…

Een geodriehoek bestaat uit verschillende onderdelen. Een liniaal, gradenboog, driehoek en parallelliniaal. Je gebruikt deze voor wiskundeles op school of om snel iets op te meten. Er zijn geodriehoeken in diverse kleuren en ze kunnen stevig zijn of juist heel flexibel. Het woord geodriehoek komt af van het woord: Geometrie-driehoek en is eigenlijk een onmisbaar meetinstrument bij wiskunde.

Vaak is de geodriehoek een gelijkbenige rechthoekige driehoek, en heeft twee hoeken van 45 graden en één van 90 graden. Aan de langste zijde zie je een centimeterverdeling staan met de 0 in het midden.

Een geodriehoek bestaat uit verschillende onderdelen. Een liniaal, gradenboog, driehoek en parallelliniaal.

Wat kun je doen met een geodriehoek

  1. Je kunt er rechte lijnen mee trekken maar ook bijvoorbeeld strakke rechte hoeken snijden en meten maar ook hoeken van 45° en 135° uitzetten, snijden en meten
  2. Afstanden uitzetten, snijden en meten (maar niet meer dan de lengte van de centimeterschaal) tot op 1 mm nauwkeurig.

en indirect:

ook andere hoeken tussen 0 graden en 180 graden meten, snijden of meten doormiddel van de gradenboog (nauwkeurigheid 1 graad) en de helft van een hoek bepalen en meten of uitzetten met de (symmetrische) gradenboog, het trekken, snijden en meten van evenwijdige lijnen en als laatste nog het midden tussen twee punten bepalen met de (symmetrische) liniaal.

Van welk materiaal is een geodriehoek gemaakt

De meest voorkomende gebruikte materialen voor het maken van een geodriehoek zijn plexiglas,  transparant polystyreen kunststof, hout en of andere kunststoffen. En natuurlijk kun je hier onze papieren geodriehoek downloaden. Een geodriehoek is meestal transparant van kleur. Er zijn geodriehoeken met een handig handvat.

Een geodriehoek is vaak erg breekbaar maar je hebt er ook bij die heel buigzaam zijn.

De afmetingen van een geodriehoek zijn meestal 12,5 x 25 x 1 cm (lxbxh) en het gewicht is over het algemeen niet meer dan 0,38 kg.

Kort samengevat: een geodriehoek is een onmisbaar meetinstrument voor elke scholier en/of docent en wordt dus vooral bij de vakken wiskunde, rekenen en tekenen gebruikt.