Koershoekmeter Online

Wat is nu eigenlijk een koershoekmeter van koershoekmeter online en wat kun je met een koershoekmeter meten? In dit artikel proberen we je niet alleen een antwoord op deze vraag te geven maar kun je ook nog eens een printbare versie van een  gratis koershoekmeter downloaden.

Koershoekmeter online bestellen

Wat is een koershoekmeter

Met een koershoekmeter kun je een koers uitzetten of aflezen.  Een windroos bijvoorbeeld heeft 16 windstreken. Als je nauwkeurig wilt meten en een koers wilt uitzetten zal dit niet genoeg of nauwelijks nauwkeurig genoeg zijn. Daarom is er ook nog een onderverdeling in graden.

Hoe kun je de uitgeprinte koershoekmeter online gebruiken

Normaal als je een koershoekmeter koopt bestaat de meter uit twee delen. Een buiten en een binnen cirkel met de rode lijn. Waarom een kopen als je er een uit kunt printen en met een beetje knutselwerk een gratis koershoekmeter kunt krijgen.

  1. Print de PDF en knip de gratis koershoekmeter uit en plak hem op stevig karton.
  2. Prik een gaatje in het midden en gebruik een splitpen en maak daar een rood draadje aan vast. Deze gebruik je als de draaibare midden schijf.
  3. En klaar is kees. Jouw eigen simpele gratis koershoekmeter.

 

 

 

Hieronder kun je verder lezen hoe je hem moet gebruiken.

Hoe ziet een koershoekmeter eruit.

Een koershoekmeter van koershoekmeter online heeft allemaal cijfertjes erop. De telling begint in noord bij 0 graden. Helemaal rond is 360 graden op de koershoekmeter. Je eindigt dus ook weer bij noord!

Richting oost is 90 graden, richting west is 270 graden en richting zuidwest is 225 graden. Op een koershoekmeter kun je dus de graden zien van alle windrichtingen.

Wanneer we denken aan een koershoekmeter denken we misschien gelijk aan schepen en scheepvaart maar je kunt hem gebruiken voor veel meer dingen. Bijvoorbeeld om een koers te bepalen over land, zee en in de lucht. Van punt A naar punt B dus. Eigenlijk is het een soort navigatiesysteem.

Met een koershoekmeter kun je een koers uitzetten of aflezen.

Hoe moet je met een koershoekmeter werken

Laten we het even simpel houden.

   1. Je wilt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Rotterdam.
   2. Leg het midden van de koershoekmeter  op de stad Amsterdam en draai de noordpijl van de koershoekmeter naar het noorden.
   3. Draai nu vervolgens de rode lijn zodat hij van Amsterdam recht op Rotterdam uitgelijnd is.

Nu kun je de koers uitlezen en weet je wat de exacte koers is welke je aan zou moeten houden om van Amsterdam naar Rotterdam te reizen!

Heb je geen zin om hem uit te printen of er een te kopen dan kun je ook even op jouw geodriehoek kijken. Vaak staat daar een halve koershoekmeter op.

Misschien dat je daar even mee vooruit kunt.

Succes!